söndag 29 juli 2018

Att grubbla eller städa? Det är frågan...

I morse vaknade jag av en rejäl åskknall 5:37. Var då oerhört snabb, för att vara jag i nyvaket tillstånd, med att rusade ner för att släppa in eventuella fyrfotingar som hade tillbringat natten utomhus. De tycker att det är rätt läskigt både med knallar och regn så jag ville försöka att åtminstone ge dem en chans att undslippa det andra. Mr S kom tacksamt in och kurade ihop sig på soffan. Mr T fanns ingenstans i närheten, i alla fall inte i någon direkt synbar sådan. Eftersom regnet vid det här laget verkligen vräkte ner så behövde jag stänga till dörren för att undvika en insjö och därefter ett skapligt trasigt golv i vardagsrummet så jag gick ut i köket och gjorde i ordning kaffe medan jag avvaktade för att se om Mr T händelsevis skulle vilja behaga dyka upp. Det gjorde han inte, inte förrän långt senare och han var då rätt blöt, så pass att jag till och med fick hjälpa honom att torka sig lite. Inte med tungan då, för jag har definitivt ingen kattunga, utan jag gick och hämtade en handduk istället.

Jag gick ut i köket och hällde upp mitt kaffe och tog med det tillbaka till vardagsrummet där jag sedan stod och tittade ut en stund. Kikade även på fönsterlisten som jag har fått tillbaka på rätt plats och det verkar som att jag faktiskt lyckades då den höll sig kvar trots regnet som piskade mot både tak och fönster. Regnet avtog så småningom och då kunde jag öppna dörren och lämna den på glänt så att Mr T skulle kunna komma in själv. Ibland funderar jag över om jag borde installera någon form av ringklocka och lära våra fyrfotingar att använda den men än så länge är det endast en idé på planeringsstadiet så dörren lämnades på glänt. Vid det här laget var jag rätt vaken i alla fall så jag insåg att någon mer sömn skulle det inte bli. Dessutom har jag en hel del tankar och grubblerier som far runt i min lilla hjärna och då har jag ännu svårare att sova och definitivt att somna om efter att jag har varit uppe en stund. Jag gjorde mig därför i ordning för dagen och åt frukost. Under tiden började jag fundera över vad jag skulle åta mig för syssla denna lite väl tidiga morgon. Kom på att jag under gårdagen hade funderat över ordningen och statusen i ena badrummet, men hann inte med att åtgärda den då, så det fick bli min första uppgift. Lyfte ut lådorna och placerade dem i köket och satt sedan och sorterade och kliade mig lite i huvudet över vad vissa saker var för något. En del behöll jag och en hel del kunde jag med lätt samvete slänga. Torkade av hyllor och skåpsdörrar och ställde in och tillbaka allt som skulle behållas.

Det tog inte någon särskilt lång stund så jag behövde en ny uppgift. För när jag har för mycket som snurrar i huvudet så behöver jag sysselsätta mig. Är jag hemmavid så föredrar jag vid sådana tillfällen att utföra praktiska uppgifter. Det i sin tur gör att vi har ganska god ordning i en del av våra skåp och lådor och fläckvis oerhört rent på lite udda ställen då jag oftast åtar mig mindre projekt åt gången än en rejäl storstädning. För om jag skulle komma underfund med en lösning så vill jag ju inte ha åtagit mig något för tidsödande utan då vill jag kunna göra något annat. Gick in i tvättstugan för att kontrollera tvättstatusen men kunde snabbt avgöra att den var helt obefintlig. Vid närmare eftertanke så har jag inte rengjort tvättmedelsfacket på ett tag men dagen är ju inte slut än och det kom jag inte på då. Öppnade istället städskåpet. Det var inte så länge sedan jag rensade i det men jag hittade en fyrkantig svamp som det stod på förpackningen att den ska vara användbar när man har husdjur. Den inhandlades för så länge sedan så jag kan inte ens komma ihåg när, men den var aldrig använd så jag tänkte att jag kunde ju testa den då städskåpet i sig inte kändes särskilt lockande. Gick ut i vardagsrummet och kikade på min stora matta som brukar behöva borstas men den såg helt ok ut så jag behövde finna ett annat testobjekt. Eftersom jag inte storstädad eller ens tagit fram den lilla svarta på över en vecka så kom jag på att jag kunde testa den i trappen som har en nålfiltsmatta på trappstegen. Det är inte supersnyggt kanske, men det minskar helt klart halkrisken och hindrar mig därigenom från att åka ner för trappan på rumpan varje morgon, så jag är rätt nöjd över mattan ändå. Jag påbörjade mitt test på tredje trappsteget nerifrån. Totalt ologisk om man inte betänker att det är ungefär i lagom nivå för att inte behöva gå uppför trappen eller böja sig eller sträcka sig så himlans mycket. Den fyrkantiga svampen, tänk Svampbob och inte på en kantarell, verkade göra det som utlovades på konvolutet men för att ett test ska vara mer korrekt behövs en jämförelse så jag gick därför och hämtade min nyckelpiga. Det är inte en tam nyckelpiga som jag har dresserat till att plocka upp pälsrester, damm och smulor, utan det är en liten gummiborste som ser ut som en nyckelpiga. Den är till och med röd och har svarta prickar på ovansidan och det är den jag brukar använda för att borsta min stora matta. Kunde ganska snabbt konstatera att nyckelpigan vann lätt över svampen. Började därför högst upp i trappen och tog mig sedan hela vägen ner, steg för steg. Jag har en dammsugare, men kunde även fastställa att borsten fick bort klart mer än den lilla svarta brukar få, så därför borstades alla stegen. Efter att uppgiften var färdig så åkte Svampbob ner i soporna och nyckelpigan återbördades till städskåpet tillsammans med de andra sakerna som jag hade lyckats få ut.

Dock inte möbelschampot förrän efter att jag hade rengjort en tygbeklädd fotpall. Rengjorde hela eftersom jag var osäker på om det skulle bli några färgskiftningar så då är det lika bra att hela fotpallen får en ny färg. Var fortfarande lite frustrerad över den obefintliga tvätten så jag tog fram några trasor från städskåpet innan jag slutligen stängde det så att jag kanske kunde åstadkomma lite tvätt ändå. Trasorna var inte särskilt smutsiga så jag kunde likväl använda dem och smutsa ner dem lite så att de verkligen gjorde sig förtjänta av en tvätt först bara. Torkade därför av framsidorna av kökslådorna. Lyckades såpass väl att de blänkte så att man kunde se att köksgolvet behövde skuras i reflektionen. Ångrade mitt putsande lite och grunnade över om jag skulle ta fram en sprayflaska med vatten så att lådfronterna skulle kunna bli lite strimmiga igen men avstod. Jag hade absolut ingen lust alls till att skura köksgolvet så jag började snegla på ugnsluckan istället, för den har jag stört mig på den senaste tiden. Det såg lite ut som om någon hällt matolja i vattensprayflaskan och därefter sprayat insidorna av de båda glasskivorna. Jag har under en period klurat på hur man ska komma åt insidorna av glasskivorna men har inte gjort några aktiva efterforskningar så jag hade inte kommit fram till någon lösning. Men nu kändes det som om det ändå var dags så jag googlade lite och tittade på ett Youtube klipp och började begripa hur jag skulle gå tillväga. Det var inte så att jag slutade titta på klippet mitt i men jag fann inget som beskrev just min ugn men jag tänkte att det skulle väl lösa sig om jag väl fått loss luckan från ugnen. Att få loss luckan var inga problem alls. Ja placerade den på golvet på handduken som jag tidigare använt till att försöka hjälpa Mr T till att bli lite torrare än den dränkta katt som han såg ut som när han till slut dök upp.

Satte mig på golvet bredvid ugnsluckan och pillade lite förstrött på olika delar och kanter för att se om det var rätt ställe att trycka någonstans på för att få isär luckan. Mr S hade under tiden lagt sig bredvid mig men tydligen var min förströelse för tråkig så han hade somnat. Att han somnat upptäckte jag först när jag sträckte ut handen för att klappa honom på magen för han blev väldigt förskräckt och vaknade med ett ryck och spärrade ut klorna. Efter att blodvitet var omhändertagen så insåg jag att verktyg skulle fordras för att jag skulle få bort delarna som höll fast den inre glasskivan. Gick och hämtade insexnycklar för att snabbt förstå att det var fel sorts verktyg. Kikade lite närmare på fästet och noterade att det var ju en hylsnyckel jag behövde och inget annat. Suckade över mig själv och gick sedan och hämtade en låda med sådana och även en riktigt gammal glasburk med reservdelar från Ikea. Började med att tömma ut innehållet ur glasburken på golvet för att se om det fanns något användbart i den. Det fanns det inte. Lade tillbaka de delar jag ansåg var bra att spara på och slängde de 14 insexnycklar som var dubbletter och till och med tripletter.  Kunde till slut lossa skruvarna och ge mig i kast med att få bort smutsen från insidorna. Hade tänkt ta fram ett ugnsrengöringsmedel men vid en lite närmare kontroll så visade det sig att flaskan innehöll avloppsrengöringsmedel istället. Blev lite snopen men ställde tillbaka flaskan. Det hade säkert fungerat alldeles ypperligt men eftersom det var ugnsluckan som skulle rengöras och jag brukar laga mat i ugnen så kände jag att det var bättre att använda såpa istället. Lyckades utan några som helst missöden att montera både ihop och fast ugnsluckan igen så jag kände mig riktigt nöjd över att äntligen ha fått det gjort. Ska även försöka att inte vänta så länge till nästa gång så att jag kanske kan komma ihåg hur man får isär luckan också. 

Har inte, under tiden jag skrivit denna text, kommit på några nya projekt så jag får ta och strosa runt lite och se vad jag kan hitta på härnäst. Men jag börjar i och för sig bli trött så det får kanske bli en liten siesta först. Och i värsta fall så kan jag ju rengöra tvättmedelsbehållaren också. Och i allra allra värst fall skura köksgolvet om det blir riktigt jobbigt men så jobbigt tror jag inte riktigt att det ska behöva bli. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar