lördag 10 augusti 2019

En fluga !?!

Det finns tydligen hela 120.000 flugarter över hela världen. I Sverige finns det cirka 6000 arter. Riktigt så många arter finns inte representerade i vårt lilla hushåll utan vi håller oss till endast en art. Tror jag i alla fall. Jag har inte dissekerat dem för att kontrollera vilken art de tillhör. Jag har ju till och med vissa svårigheter med att fånga dem eller ens slå ihjäl dem vilket är det jag helst önskar göra. Det senare alltså. Att försöka fånga dem känns rätt poänglöst så det lämnar jag över till andra att försöka göra. Våra små fyrfotingar är väldigt duktiga på att jaga men de anser dessvärre inte att de flugor som bor i vårt kök innebär någon särskilt meningsfull eller roande jakt. Utomhus kan de får för sig att jaga insekter så jag begriper inte riktigt varför de inte kan bemöda sig med att ta hand om de flugor vi har inomhus.

Vi har vårt racket men det går ju inte sådär värst bra för mig med det. Det blir mer som någon lite udda forma av stretching av annars inte så välanvända muskler när jag använder det. Tänker fortfarande inte påbörja utövandet av någon racketsport så det är inte en helt nödvändig träning. Det finns även kladdiga remsor man kan hänga upp, men det är mer troligt att jag själv skulle dundra in i dem än att flugorna skulle fastna. Även om jag skulle hänga dem på något lite mer obskyrt ställe så skulle jag säkerligen endast fånga mig själv så jag avstår därför från att hänga upp sådana.

Livscykeln för en husfluga är ungefär en månad så om vi inte lyckas bli av med dem på annat sätt så bör deras livstid ta slut så småningom ändå. Vi tror att vi har fått erfara detta. Sönerna hade nämligen anledning att rumstera om rätt rejält i kylskåpet häromdagen. Jag hade handlat och de skulle packa upp allt. Det är väl inte direkt det ställe där man förväntar sig att hitta en fluga. I kylskåpet alltså, men det var exakt där sönerna fann en fluga. Som var död. Hur den hamnat där har vi ingen som helst aning om. Det mest troliga är att den flugit in där själv. Kanske vid något tillfälle när dörren stått öppen en lite längre stund. Fast flugor kan vara rätt snabba så någon längre stund har egentligen inte behövts. Eller så har kompisarna, som fortfarande irrar runt här hemma, lagt honom där i avvaktan på begravningen. Sönerna ansåg emellertid att flugan inte skulle fortsätta med att ha sin sista viloplats i vårt kylskåp så de förflyttade honom till soporna. Om de höll en lite minnesstund eller inte förtäljde inte deras berättelse. Eller också hörde jag det inte då jag satt och skrattade så att tårarna rann när de berättade om deras lite makabra fynd.


Innan någon blir alldeles förfärad och upprörd över att jag har lagt upp en bild som inte överensstämmer med texten så vill jag endast påpeka att detta inte är ett forum för fakta. Nätet kan förvisso ibland vara det, men just denna blogg är det inte. I alla fall inte alltid utan endast vid enstaka tillfällen. Fotot har jag dessutom tagit vid ett tidigare tillfälle. Men det är på en flygande insekt i alla fall så det fick liksom duga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar