tisdag 16 januari 2018

Måndagsmorgnar

Måndagar kan var rätt ansträngande och förfasas av rätt många. Medlemmarna i vårt lilla hushåll är inget undantag. Det brukar börjas med att känna efter och fundera över lämpliga ursäkter för att missa måndagen helt redan på söndagseftermiddagen. För om man är hemma och sover större delen av måndagen så passerar den relativt obemärkt och då kan man börja veckan med tisdagen istället. Måndag är ju faktiskt uppkallad efter månen och när månen är uppe bör normalt de flesta människor sova. Det säger sig därmed självt att man bör sova bort måndagen. Anser vissa i alla fall.

En inte helt ovanlig måndag börjar med att 20% av familjen försöker finna och förhindra oljudet som pågår och försöker påkalla uppmärksamheten om att det är morgon och dags att vakna. 40% tycker att det är fantastiskt härligt att det är morgon och förstår inte alls varför de inte kan få fart på de där 20% som de delar huvudkudde med. Efter att 20% har lyckats kliva upp ur sängen skapar 40% en form av mobil hinderbana som sträcker sig från övervåningen och hela vägen till köket på nedervåningen. Eftersom 60% av hushållet inte alls är morgonpigga så försöker de första vakna 20% att ordna med kaffe medan 40%  ännu sover och 40% fortfarande leker mobil hinderbana. Kan intyga att det är fullt möjligt att uppleva det som att man befinner sig mitt i en hinderbana trots att man själv står helt still. I alla fall om man har några små alerta, hungriga och alldeles för morgonpigga fyrfotingar. Efter att 40% utfordrats och 20% fortfarande försöker vakna så vill de små som är mätta och belåtna gå ut. Helst nyss. Därefter förflyttar sig 60% mot dörren på baksidan genom dels hasning, för att inte kliva på någon av alla åtta tassar som ibland kan vara överallt samtidigt, och dels genom diverse hopp, krumbukter och språng. Detta för att 40% ska få gå ut och inspektera den spännande världen som finns där utanför. Vem vet vad som kan ha skett under natten liksom. De resterande 60% av hushållet skulle förmodligen samtliga av dem helst inte gå ut alls men dessvärre så är det just de 60% som bör ge sig ut och iväg.

De första 20% börjar sedan försöka få de inte alls så morgonpigga återstående 40% att vakna till. I alla fall så pass att de kan ta sig ur sängarna och gå ner och äta frukost. De slipper de mobila hinderbanorna vilket gör att vakentillståndet inte behöver vara särskilt långt gånget för att de ska klara av att ta sig nedför trappan. Detta innebär också att 20% får sig ett smärre träningspass då trappan behöver bestigas och rasslas nerför rätt många gånger innan de 40% verkligen vaknar till. Sedan följer en skaplig prövning vilken innehåller diverse diskussioner kring måndagens vara och icke vara. Själva dagen i sig är det lite svårt att undvika men hur och var den ska utspela sig kan diskuteras vida och ibland även skapligt häftigt. Utgångsläget är det att 60% av hushållets innevånare ska ta sig iväg till respektive förutbestämd plats för att utföra dagens olika göromål i form av arbete och studier. De 40% som ska utföra olika former av studier är inte helt ense med de arbetande 20% om att det är nödvändigt att göra detta just på måndagar. Det finns faktiskt fyra vardagar till under veckan.

De 40% som har förlustat sig utomhus blir så småningom inkallade om de inte frivilligt dyker upp och vill förgylla resterande 60% morgnar. Eftersom ingen av de 60% är, som tidigare påpekats, några morgonmänniskor så kan det ibland vara bättre att de 40% som är vansinnigt förtjusta i morgnar håller sig lite mer på sin kant. Men de bör komma in innan avdroppningen från hushållet börjar inträffa. Just på måndagar, det gäller förvisso även andra veckodagar men nu handlar det om måndagar, så sker inte alltid avdroppningen enligt plan. Det är inte helt ovanligt att de 40% som faktiskt vill vara ute och iväg på äventyr får sitta hemma. Ibland kommer 20% motvilligt iväg mot studier medan 20% utför gedigna studier av huvudkudden. De 20% som bör tjäna ihop till levebrödet brukar för det mesta komma iväg. Dock inte alltid enligt tidsplanen.

Måndagsmorgnar innebär därigenom oftast frustration för 100% till 100% så de skrivande 20% skulle gärna skippa dem helt och hållet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar