söndag 18 februari 2018

Smält smör

Någon beslutade sig efter några timmars begrundande för att pyssla lite i köket. Någon annan passade då på att sträcka ut sig på soffan efter en elefantsafari för att vila ryggen lite. Ingen delegation var inbjuden till dagens safari så vilan var tämligen välbehövlig. Intentionen var att någon annan skulle behålla sin placering på soffan en lite längre stund men den blev istället väldigt kortvarigt. Från köket hördes nämligen ett ljud som yngsta sonen senare beskrev som ett läte som liknade att någon hade misslyckats med att skapa en rörbomb. Nu har jag aldrig försökt mig på att skapa en rörbomb och jag har heller aldrig varit delaktig när någon annan har försökt sig på det så jag kan inte med bestämdhet intyga att ljudet som ljöd ifrån köket lät som just en misslyckad rörbomb. Jag skulle förmodligen mer likna det vid en skarp smäll. Någon annan försökte behålla positionen på soffan, av flera anledningar, men ropade för att fråga om någon var ok? Efter att ropandet hade upprepats tre gånger utan något svar, endast totalt tystnad rådde från köket, så insåg någon annan att det där med att vila en stund kunde hon glömma tills vidare. 

Väl ute i köket så var det rätt uppenbart vad den skarpa smällen hade kommit ifrån. Någon var dock inte alls tillfreds med incidenten ifråga så någon hade besviket satt sig på golvet nedanför bänken som var fylld med smält smör. Det som hade skett var att någon hade fått för sig att kolla att visparna satt fast ordentligt i elvispen innan någon skulle vispa ihop det uppmätta sockret och knäckta äggen. Tanken i sig var på sätt och vis klok men någon råkade slå till behållaren innehållande smält smör under kontrollen. Behållaren, som är av plast, välte såklart och då försökte någon med något som någon annan fortfarande inte riktigt förstår sig på. Förmodligen var det ett försök till att räta upp behållaren med smält smör i men det som var närmast var de snurrande visarna. Någon fick skaplig panik vid detta tillfälle och försökte stänga av elvispen men drog då åt fel håll och ökade istället hastigheten på visparna. Samtliga i hushållet är tacksamma över att någon inte tryckte på ejekt knappen härnäst då det förmodligen hade resulterat i klart mer skador i köket än lite smält smör. Någon lyckades i alla fall till slut stänga av elvispen och ställde sedan ifrån sig densamma och sjönk därefter lätt chockad ner på golvet.

Någon annan fick uppmuntra någon genom att påminna om att hon själv för bara några veckor sedan hade lyckats tappa ut ris eller om det möjligtvis var makaroner över hela, alltså inte bara halva, köksgolvet. Eftersom uppmuntran inte var tillräcklig för att någon skulle komma över sin lilla fadäs så fick någon annan även påminna om när hon hade bakprov i hemkunskapen i högstadiet. Någon annan hade nämligen lyckats ta salt istället för socker när hon bakade bullarna vilket förvisso resulterade i de snyggast bullarna men även de mest oätliga bullarna i hela klassen. Kontentan av försöken till uppmuntran var den att alla gör små, och ibland lite större, blundrar när de pysslar i köket men det är så man förhoppningsvis lär sig.

Operation röjning påbörjades sedan av någon annan som svepte smält smör från bänken ner i diskhon med hjälp av en trasa. Det är rätt otroligt hur mycket 50 gram smör i smält form kan sprida ut sig. Det hade förvisso fått god hjälp med spridningen av visparna men mängden smör kändes ändå som att den vida överskred 50 gram. Kaklet bakom bänken samt samtliga saker som befann sig på bänken vid olyckstillfället torkades av med hjälp av en skaplig mängd diskmedel och varmt vatten. Själva bänken ifråga diskades slutligen av med hjälp av ännu mera diskmedel och vatten. Man kan väl säga som så att smält smör är oerhört kladdigt så nivån i vår diskmedelsflaska sjönk drastiskt under saneringen. Den lär förmodligen sjunka ytterligare under kvällen då vi förhoppningsvis finner de sista av ställena som vi hittills missat.

Efter att operation röjning avslutats så hjälptes någon och någon annan åt med att färdigställa smeten. Smeten hälldes sedan upp i den preparerade formen och ställdes sedan in i ugnen. Någon gick därefter upp i rök och glömde helt bort vad någon egentligen höll på med. Någon annan insåg dock detta så hon höll både timer och bakverket under viss uppsikt. Slutresultatet blev en sockerkaka och förhoppningsvis så drogs lärdomen om att känna efter om visparna sitter fast i elvispen utan att behöva starta den. Om elvispen ändå nödvändigtvis behöver startas för att utföra erforderliga kontroller så bör det då göras långt bort från smält smör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar