lördag 2 december 2023

Strumpor

Jag brukar avvakta med att para ihop strumporna tills efter att jag har tvättat alla som låg i tvättkorgen då de har en benägenhet att fly ifrån varandra under tiden de tillbringar i tvättkorgen. Jag har nämligen noterat att flertalet strumpor brukar leta sig ner till botten av tvättkorgen. Vet inte varför eller om det är så att det hålls någon hemligt strumpfest i botten. Alla verkar dock inte vara inbjudna för en del strumpor ligger snällt kvar i det tvättlager som de blev placerade i från början. Det i sin tur tycker jag faktiskt är lite ojuste. Om det nu inte är så att de själva har gjort ett eget aktivt val att inte gå på festen, för då är det hel ok. En del av strumporna är ju lite till åren gångna så de kanske tidigare har deltagit i festen på botten, men numera känner att de hellre vilar upp sig lite högre upp i tvättkorgen medan de yngre förmågorna roar sig. 

Oavsett festande eller icke så undrar jag ibland lite över hur många strumpor vi lyckas använda under en vecka. Denna fundering dyker oftast upp under början av hösten då strumpanvändandet i vårt lilla hushåll tilltar markant, alltså efter barfotaperioden. Vi är tre personer i hushållet som använder strumpor men ibland tror jag att även Pyret, som har fyra tassar, använder strumpor. Det känns i alla fall så, dels när strumporna ska hängas på tork och sen när de ska paras ihop. Men jag har än så länge inte funnit några ministrumpor så Pyret är nog oskyldig trots allt. Vi föredrar alla tre i hushållet att ha svarta strumpor under vinterhalvåret så det brukar bli en rätt skaplig svart hög som jag behöver sortera mig igenom när tvätten är avklarad. En av oss har förvisso haft den goda smaken att köpa några mörkblå strumpor. Lite som att han liksom velat slänga in en liten färgklick sådär. Nu har vi för övrigt alla tre olika strumppreferenser så sorteringen är inte direkt överdrivet komplicerad men högen känns oftast väldigt stor. För den som inte orkar räkna kan jag nämna att 3*2*7 är 42 vilket är antalet strumpor som oftast ligger i högen.


För övrigt kan jag nämna att 42 även är svaret på "den yttersta frågan om livet, universum och allting" vilket de som har läst Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams är medvetna om. Nu är det ett tämligen välkänt svar så man behöver kanske inte ens ha läst böckerna för att känna till svaret, men just det kan jag inte svara på då jag har läst dem. 

Inom matematiken kan man även se bland annat dessa beskrivningar men jag tänker inte ens försöka ge mig i kast med några vidare förklaringar så ni får googla själva. 
42 är ett praktiskt tal
42 är ett palindromtal i det kvarternära talsystemet
42 är det näst lägsta talet som har tre olika primfaktorer, och därmed är ett sfeniskt tal

1 kommentar: