tisdag 8 mars 2016

Känslor

Reflekterar lite över känslor och undrar lite över hur många som egentligen finns. Förutom att de troligen är tämligen många så finns det olika grader av själva känslorna och räknas de då som flera olika typer av känsloyttringar eller är det en och samma? Efter en snabb sökning kan jag konstatera att känslor klassificeras i tre olika arter, positiva, neutrala och negativa. Den biten kan jag förvisso instämma med, eller till viss grad eftersom det var det där med hur stark en känsla är också. Det finns även grundkänslor och de är mellan 5 - 10 beroende på vem som listar dem. Det påvisar i sin tur hur svårt det är att enas kring känslor. En amerikansk psykolog, Tomkins, listar nio stycken varav två är positiva, en neutral och hela sex stycken är negativa! Känns lite sådär att den negativa listan vidare överskrider den positiva. Undrar lite över hur Mr Tomkins liv ser ut för själv kan jag anse att den positiva torde vara klart längre än den negativa. Den neutrala listan, eller snarare enda känslan som omnämns, kan jag ha lite större förståelse för. Samtidigt kanske det är som så att de negativa affekterna påverkar oss mer och därigenom blir tydligare och mer ihågkomna. När känslor är positiva så accepterar man dem troligen lättare än negativa, men det är otroligt trist att det är så. Själv försöker jag oftast finna fler positiva saker och känslor men jag är inte bättre än att ibland får de negativa övertaget. Och då kan de ta i rejält. Vilket i sig skapar obehagskänslor som också är en negativ känsla. Blir liksom lite av en ond cirkel. Gäller dock att inte fastna där utan att greppa minsta lilla halmstrå som passerar med ett litet uns av positiva känslor. Igår kväll erfor jag under en tid en stor mängd negativa känslor. En så stor mängd så att jag knappt visste var jag skulle ta vägen. Jag kände snudd på som om jag skulle gå sönder av bland annat besvikelse och frustration men mitt i allt detta så fann jag några positiva känslor och det värsta rann av mig. Inte helt, men allt negativt kändes inte övermäktigt längre i alla fall. Ska nu ge mig ut på jakt efter fler positiva influenser under dagen idag för gårdagskvällen tog fram lite väl många negativa känslor. Behöver därför fortfarande balansera om lite i känsloregistret. 


lördag 5 mars 2016

Sovmorgon, eller inte...

Klockan 6:32 denna lördagsmorgon slog jag upp mina blå och fick för mig att trassla mig ur sängen och rassla ner i köket för att göra dagens första kanna med kaffe. Nu är jag helt klart ingen morgonmänniska så jag borde absolut ha vänt på mig och somnat om men det gjorde jag inte. Denna vecka har innehållit både ofrivilliga och frivilliga sovmorgnar och man kan väl tycka att jag då en lördag när jag faktiskt har möjlighet att sova hur länge jag känner för borde göra så men det var uppenbarligen inte planen för mig idag.

Efter att ha tömt första muggen med kaffe och tittat in i väggen en skapligt bra stund samtidigt som jag försökte begripa mig på varför jag nödvändigtvis befann mig i köket över huvud taget och inte sovande i sängen så passade jag på att ringa ett telefonsamtal. Mina telefonvanor och tider är lite udda, men jag ringer inte vem som helst vilken tid som helst på dygnet, så det är ingen som behöver börja oroa sig för att plötsligt bli uppringd för att jag vill ha sällskap en stund. En annan ovana jag har är att verkligen pyssla med annat samtidigt som jag pratar i telefon. Det känns trevligt att avverka en del hushållsbestyr med sällskap utan att den andra personen behöver sitta och vänta på att jag ska bli klar. Vissa saker har jag i och för sig fått påpekat för mig att det inte är så där jättetrevligt att jag gör under tiden jag pratar i telefon. Till exempel flyttar på kristallglas. De har en skapligt bra klang när man slår ihop dem och det gör man om man tar tillräckligt många i en hand.

Morgonens hushållsbestyr bestod bland annat av vikning av torr tvätt och hängning av nästa tvätt som jag satte igång när jag pratade i telefon igår kväll. Jag fick även för mig att jag borde sortera om i mitt skafferi som jag packade upp sista helgen i november och som fortfarande är ett totalt osorterat kaos. Men jag insåg efter en relativt kort stund att i det osorterade kaoset faktiskt finns någon forma av konstig ordning, eller det kanske snarare är så att jag har börjat vänja mig och då kommer det att bli ännu mer kaos om jag börjar flytta runt på specerierna alldeles för mycket. Därav beslöt jag mig för att endast skriva upp några saker som håller på att ta slut på en inköpslista och sedan stänga igen skafferiet igen. När jag vände mig om så fick jag syn på min ugnslucka och den kändes som ett mer passande projekt under samtalet. Efter en del skrapande, putsande och testande av olika rengöringsmedel så kände jag mig tämligen nöjd över skicket på in- och utsidan av ugnsluckan. De inre sidorna av glasen fick vara för tillfället för jag orkade inte ens fundera över hur det nu fungerar med att lossa den inre glasskivan så att man kommer åt ordentligt. Samtidigt kan det ju vara bra att ha lite pysseljobb kvar att göra för jag pratar en hel del i telefon. Jag tog mig däremot an ugnsplåtarna som jag känt lite måttlig frustration över senaste tiden. Efter ytterligare lite sökande hittade jag en flaska med någon form av rengöringsmedel som ska vara anpassat för detta ändamål. Men först efter att ha gjort diverse försök med andra medel som jag fann inte var de absolut bästa för att uppnå det önskade resultatet. Inser att jag behöver ringa en vän som är expert på rengöring av ugnar och fråga om råd för det för ändamålet anpassade medlet tog slut och det var troligen inte alls det bästa som finns på marknaden heller.

Har hunnit med en del andra hushållsbestyr också vid det här laget och en inte helt oansenlig mängd skorpor och två kannor kaffe. Inte hela fulla kannor kaffe men troligen en lite för stor mängd för att anses helt normalt. Och skorporna har jag småätit på eftersom jag inte gjorde frukost för jag skulle ju göra det sen. Sen har dessvärre blivit till i stort sett lunchtid så vid närmare eftertanke så blir det nog ingen frukost alls idag. Hade sett fram emot rostade mackor med marmelad men får väl spara på det tills imorgon. För då ska jag banne mig ta sovmorgon! Hoppas jag. Eller så tar jag en tupplur och börjar om dagen helt enkelt för nu börjar jag bli lagom trött.